Lépések a befogadóbb iskolák felé
ápr 23
2018
A HEKS (Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete) öt éve támogatja a roma-nem roma együttműködést egyházunk gyülekezeteiben, nemrég pedig elindult a szervezet oktatási intézményekben zajló programja is. Az érdeklődők május 22-én, egy műhelynap keretein belül ismerkedhetnek meg az utóbbi projekt alapjául szolgáló kutatással, és annak távlati céljaival. A program hátteréről a svájci szervezet hazai cigánymisszióban dolgozó projektkoordinátorával, Velkey Laurával beszélgettünk.
Debrecenbe látogatott a Református Egyházak Világközössége elnöke
ápr 23
2018
2018. április 14-én szombaton Debrecenbe látogatott Najla Kassab református lelkész, a Református Egyházak Világközössége elnöke. Az elnök találkozott Fekete Károly püspökkel, Kustár Zoltán rektorral és Vad Zsigmond debreceni esperessel is.
Ott fenn, a hegyen…
ápr 23
2018
E régi ének szavai jutottak eszünkbe; ottlétünk alatt a címben szereplő refrén kezdetét többször is idéztük. A tiszacsécsi és tiszakóródi gyülekezetek nem először utaztak Mátraházára, a Református Lelkészüdülőbe. Ez a mostani azonban példa nélküli és példaértékű volt: a tiszakóródi gyülekezet egyik nagylelkű tagja, Dezső Judit ajánlott fel egy igen jelentős összeget, hogy közel 60 fővel 2018. április 9-12. között, e helyen töltekezhessünk testileg és lelkileg.
Ezen a versenyen mindenki győztes
ápr 20
2018
A hétvégén sikeresen zárult a IV. Országos Komplex Természettudományi Verseny Nyírbátorban.
Jubileumi ünnepség a törökszentmiklósi Bethlen Gábor Református Általános Iskolában
ápr 18
2018
2018. április 13-án és 14-én a törökszentmiklósi Bethlen Gábor Református Általános Iskola, Óvoda a tehetséggondozóprogram fennállásának 30. jubileumi évét konferencia keretében ünnepelte a Magyar Tehetséggondozó Társaság Kelet-Magyarországi Tagozata, a Debreceni Egyetem Pedagógiai Pszichológiai Tanszékének és a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Országos Szövetsége közös szervezésében.
Ifjúsági Csendesnap Szatmárban
ápr 18
2018
Április 14-én rendezte meg a Szatmári Református Egyházmegye Ifjúsági Csendesnapját Jánkmajtison. Elsősorban a konfirmációs és afölötti korosztályt szólítottuk meg. Az alkalom témája a teremtés volt, "minden, amit alkotott, igen jó!" (1 Móz 1, 31) bibliai ige alapján. E témán belül válogattuk össze az énekeket, amit tanultunk és közösen elénekeltünk, amelyet a csengersimai Ifjú Hírnök zenekar vezetett.
Portréinterjú Berkesi Sándorral
ápr 18
2018
2018. március 15-én Kossuth-díjat vehetett át Berkesi Sándor, a Debreceni Református Kollégium Kántusának vezetője, a Tiszántúli Református Egyházkerület nyugalmazott zenei igazgatója, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának docense.
Isten éltesse Győri L. Jánost!
ápr 16
2018
2018. április 13-án, péntek délután köszöntötték családtagjai, barátai és kollégái a hatvan esztendős Győri L. Jánost születésnapja alkalmából a Debreceni Református Kollégium Dísztermében.
Debrecenben a református és evangélikus szaktanácsadók
ápr 16
2018
Közös elhatározás hívta életre a református és az evangélikus szaktanácsadók találkozóját. Hagyományteremtő szándékkal, immár második alkalommal rendezték meg április elején a szakmai napot, melyre az ország szinte valamennyi tájáról érkeztek Debrecenbe szaktanácsadó pedagógusok.
Győri János 60 – A hatvanéves dr. Győri L. János köszöntése
ápr 13
2018
A Debreceni Kollégium meghatározó tanáregyéniségeinek – főiskolai professzorainak és tudós gimnáziumi tanárainak – hatása kisugárzott az egész református iskolarendszerre. Ma már a ’professzor’ jelentése a tudós egyetemi tanárokra szűkült le, tudjuk azonban, hogy korábban ’középiskolai tanár’ jelentésben is használták. A szó a latin profiteor – kimond, kinyilvánít, pro- (elő) + fateor (vall) – igéből származik, így nyugodtan használhatjuk a megtisztelő professzor megnevezést dr. Győri L. Jánosra is.